Erik Axl Sund – Varistyttö-trilogia

Erik Axl Sundin Varistyttö, Unissakulkija ja Varjojen huone on trilogia, jonka kuuntelin Bookbeatissa yhteen menoon. Kirjasarja oli kiinnittänyt huomioni jo aikaa sitten karmivilla kansikuvillaan. Nyt viimein tuntui sopivalta hetkeltä näihin, enkä pettynyt. Kirjasarja seuraa rikoskomisario Jeanette Kihlbergin tutkintaa, jota avustaa psykoterapeutti Sofia Zetterlund. Sarja alkaa, kun Tukholman kaduilta löytyy lyhyen ajan sisään muutaman nuoren pojan ruumiit. Ruumiissa on nähtävissä raa’an väkivallan merkkejä ja tutkinta alkaa. Koko tarinaan nivoutuu hirvittävä määrä väkivaltaa, pedofiliaa, insestiä ja suuria kysymyksiä, joihin ei meinaa löytyä vastauksia.

Olen sellaista lukijatyyppiä, jota hieman ärsyttää aina, kun kirja käsittelee raakoja ja inhottavia asioita, mutta niistä ei uskalleta puhua tarpeeksi ronskisti. Tämä mielipide on täysin verrattavissa elokuviin: kun vaikkapa nuoripari menee kiihkeänä asuntoon sisään ja seuraavaksi leikataan kohtaukseen, jossa aamu sarastaa ja he nukkuvat sylikkäin. Vaihtoehtoisesti toinen ääripää, että aseella ammutaan ja ketsuppia roiskahtaa ampujan kasvoille. Ikäraja pitää saada alas, joten todelliset asiat jätetään kuvaamatta. Rasittavaa. En pidä verellä tai raakuuksilla mässäilystäkään, mutta asiat pitäisi näyttää niin sanotusti loppuun saakka. Kun ikäraja halutaan pitää tarpeeksi alhaisena kaikille, joudutaan jättää paljon pois. Kirjojen osalta tämä on vielä rasittavampaa. Jos valitsen kirjan, jonka tiedän käsittelevän raakoja aiheita, ei niitä pitäisi varoa. Tulee sellainen olo, että kirjailija on valinnut aiheen, mutta kuitenkin hieman jänistänyt, kun siitä sitten pitäisi oikeasti kirjoittaa.

Erik Axl Sund -nimen takana kirjoittavat kaksi herraa, Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist eivät pelkää aiheita, joista ovat päättäneet kirjoittaa ja siinä, missä se on karmaisevaa, se kyllä myös ilahduttaa minua. Kun valitsen kirjaksi tällaisia aiheita käsittelevän teoksen, odotankin sitä, että selkäpiitäni karmii ja iho nousee kananlihalle ihan vain inhosta. Siinä Varistyttö -trilogia onnistuu. Kirjat ovat juuri niin kuvailevia, että teksti ei mene mässäilyn puolelle, mutta kuitenkin saa vahvat inhon mielikuvat luotua.

Nämä kirjat kuvaavat ihmisten pahinta kastia ja sitä, mitä ihminen voi toiselle tehdä melko lailla kaikkein pahimmillaan. Kun ihmisen mieli synkkenee ja teot alkavat vastata sitä synkkyyttä, syntyy tällaisia tapahtumaketjuja. Kaikista hirvittävintä näissä on se, että tätä kaikkea tapahtuu todellisuudessakin. Osittain varmasti siksi en haluakaan, että näitä aiheita silotellaan. Ihmisten pahimmat teot murskaavat kohteensa. Kun sellaista aihetta käsitellään, sen pahuus pitää todella saada näkyviin, ei siloteltua. Minun silmiini hirveyksien kuvaamisella tehdään osittain kunniaa niille uhreille, jotka selviävät siitä. Lukijana en halua nautiskella sillä, miten kamalaa ihmisillä on, enkä saa siitä ajatuksesta nautintoa, vaan haluan, että silmäni pysyvät auki maailman pahimmallekin pahuudelle. Koska minun ei onneksi ainakaan tähän mennessä ole tarvinnut nähdä sitä silmästä silmään, saan näkymän kauheuksiin kirjojen kautta. Näin minullakin pysyy mielessä, mitä jotkut ihmiset voivat joutua käymään läpi ja mitä ihminen voi pahimmillaan toiselle ihmiselle tehdä.

Trilogia antaa myös tirkistysreiän ihmismielen järkyttävään vahvuuteen. Kuinka mieli pystyy kääntää meidän todellisuutemme täysin erilaiseksi. On mahdollista unohtaa täysin, mitä todellisuudessa on tapahtunut. On myös mahdollista luoda kokonaan uusi todellisuus ja saada itsensä uskomaan, että on tehnyt jotain, mitä todellisuudessa ei ole tehnyt. On myös mahdollista aivopestä itsensä keksimällä oikeille teoilleen motiivit ja oikeuttajat, parhaimmillaan saada selitettyä tekonsa myös muille, jotka sitten antavat itsellekin lisätehoa jatkaa sosiaalisen tuen muodossa. Ihmismieli on uskomattoman taitava ja kun mieli nyrjähtää vähän sijoiltaan, voi tämä taitavuus tuottaa melkoisen kammottavia tapahtumia.

Varistyttö -trilogia teki minuun ehdottomasti vaikutuksen. Erik Axl Sundin teoksia tulee varmasti kuunneltua ja luettua lisääkin. Suosittelen kirjoja minunkaltaisilleni, jotka eivät hätkähdä, vaikka kirja kertoo asioista niin kuin ne todella ovat. Jos taas on liian herkkä turhan tarkoille kuvailuille, ei näihin kirjoihin aivan välttämättä kannata tarttua.


Erik Axl Sund – Varistyttö, Unissakulkija ja Varjojen huone 🎧
Alkuperäisteos: Kråkflickan, Hunderelden, Pythias anvisningar
Suomentaja: Kari V. Koski
Otava, 2014
Lukija: Ville Tiihonen

✨✨✨✨

Sopii haastekohtiin (omien kriteerieni mukaan, joidenkin mielestä näitä olisi varmasti enemmän, joidenkin mielestä vähemmän):
5. Kirjassa sairastutaan vakavasti
6. Kirja on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija
8. Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua
19. Kirjassa on vähintään kolme eri kertojaa
43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s