Torey Hayden – Tiikerin lapsi

”En minä sinua jätä. Minä pysyn täällä. Kun tämä vuosi päättyy, tapahtuu muutoksia, mutta en minä jätä sinua. Aivan niin kuin tässä kirjassa sanotaan. Pikku prinssi kesytti ketun ja sitten hän lähti pois, mutta oikeastaan hän pysyy koko ajan ketun luona, koska aina kun kettu katselee vehnäpeltoja, hän ajattelee pikku prinssiä. Hän muistaa, miten paljon pikku prinssi häntä rakasti. Niin meillekin käy. Me rakastamme toisiamme aina. Silloin on helpompi lähteä, sillä aina kun ihminen muistelee jotakuta joka on häntä rakastanut, hän tuntee itsessään pikkuisen rakkautta, sitä rakkautta jota se toinen on antanut.”
”En minä. Minulle tulla vain ikävä.”

Torey Haydenin Tiikerin lapsi on tositarina Haydenin opettajan uralta, kun hän saa luokkaansa pienen Sheila -tytön. Kirja on tarina kahden maailman kohtaamisesta, siitä, miten vaikea on ymmärtää toisen osapuolen tunteita ja todellisuutta. Sheila on luokkaan tullessaan hylätty ja puhumaton. Hän ei halua päästää ihmisiä lähelleen ja tekee toisinaan hurjan pahoja asioita. Pikkuhiljaa Torey pääsee hänen suojamuuriensa luo ja sitten jopa läpi. Mistään ei silti tule helppoa tai varmaa. Sheila on ehtinyt kokea niin paljon kurjia ja omanarvontuntoaan syöviä asioita lyhyen elämänsä aikana, että luottamus ihmisiin tai siihen, että kukaan voi oikeasti haluta hänelle hyvää on täysin kateissa.

Kirjan tarina on julkaistu alun perin kahtena kirjana: One Child ja The Tiger’s Child. Ensimmäisessä osassa Sheila on lapsi, joka on Toreyn luokalla, toisessa osassa Torey viimein kohtaa teini-ikään kasvaneen nuoren naisen ja pääsee tutustumaan häneen uudelleen. Molemmat osat ovat koskettavia. Jälkimmäinen tarina avaa ensimmäistä enemmän ja ensimmäinen taas on luonnollisesti vahva pohja toiselle.

Olen itse hyvin kiinnostunut psykologiasta ja varsinkin siitä, miten lapsuusajan tapahtumat vaikuttavat aikuisuuteen. Tämän vuoksi kirja oli kovin kiinnostava. Välillä jopa heräsi ajatuksia ”Sheilan käyttäytyminenhän viestii selvästi siitä, että…”, kuten kunnon keittiöpsykologilla konsanaan. Toisinaan uskonkin olleeni Toreyta askeleen edellä pohdinnoissani, mutta myönnettäköön, että kirjaa kuunnellessa analysointi saattaa olla himpun verran helpompaa kuin itse tilanteessa ja lisäksi tänä päivänä jopa tällaisella keittiöpsykologilla onkin mahdollisuus tietää enemmän kuin alan ammattilaisilla noihin aikoihin. Saattaapa jopa olla, että Torey Haydenin kokemuksista on saatu tietoa nykyisiä teorioita varten.

Itselläni ei ole lapsia, mutta olen onnekseni osa monien lasten elämää. Pienen Sheilan surullinen tarina sai minut niin kovin onnelliseksi siitä, miten paljon välittäviä aikuisia näillä ”minun lapsillani” on. On surullista, kuinka paljon on Sheilan kaltaisia lapsia, joilla ei ole mitään turvaa elämässä ja pahimmillaan ne, joita lapsi on pitänyt turvallisena, tekevät jotain niin karmivaa, että särkee kaiken pienenkin turvan, jota pieni ihminen on kokenut. Lapsilla on uskomaton taito suojella itseään ja huonoista kokemuksista varmasti juontaa mitä karuimpia tapoja koittaa hallita omaa, turvatonta elämäänsä.

Nautin kovasti myös kirjan toisesta osasta, jossa sitten näkee, miten Sheilan elämä on kehittynyt lapsuuden jälkeen. Toreyn pitää tehdä uudelleen töitä, jotta pääsee Sheilan lähelle ja sen jälkeen paljastuu asioita niin tytön senhetkisestä elämästä kuin salaisuuksia siltä ajalta, kun Torey on luullut tuntevansa tytön perin pohjin. Tiikerin lapsi on minulle samaan aikaan kertomus siitä, miten paljon yhden ihmisen rakkaus, välittäminen ja huolenpito voi saada aikaan, mutta myös siitä, miten korkeat suojamuurit voivatkaan olla, vaikka tällainen ihminen elämään tulisikin. Jos haavat ovat tarpeeksi syvällä, todennäköisesti jotain peruuttamatonta on jo tapahtunut, vaikka yksi ihminen voikin saada paljon hyvää aikaan.

Torey Haydenin kirjoja on suositeltu minulle usein. Ne myös ovat juuri sellaisia kirjoja, jotka kaiken järjen mukaan sopivat minulle hyvin. Silti tämä on ensimmäinen kokemani kirja häneltä. Tämä kirja valikoitui Instagramissa toisen kirjangramin aktiivin vinkkinä hänen mielestään parhaana Haydenin kirjana. Kirja oli juuri niin hyvä, kuin olin Haydenilta odottanutkin ja luulen, että tulen kyllä kuuntelemaan ja lukemaan Haydenin muitakin.


Torey Hayden – Tiikerin lapsi 🎧
Alkuperäisteos: One Child / The Tiger’s Child
Suomentaja: Eeva-Liisa Jaakkola
Otava, 1996
Lukija: Charlotta Hagfors

✨✨✨✨

Sopii haastekohtiin (omien kriteerieni mukaan, joidenkin mielestä näitä olisi varmasti enemmän, joidenkin mielestä vähemmän):
6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija
15. Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää (lasten psykologia)
31. Kirjassa on jotain sinulle tärkeää (lapset ja lapsista huolehtiminen)
32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja (aikaansa epätavanomainen opettaja)
35. Kirjassa on oikeudenkäynti
38. Kirjassa toteutetaan unelma tai haave
43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s