Lena Bivner – Helvetti, jota kutsuin rakkaudeksi

Lena Bivnerin Helvetti, jota kutsuin rakkaudeksi on nimensä mukaisesti karu kuvaus helvetillisestä parisuhteesta. Sain suosituksen ystävältäni. Olin kuullut kirjasta aiemmin ja halunnut kuunnella sen, mutta jokin karsasti. En vain koskaan tullut valinneeksi juuri tätä kuunteluun. Onneksi sain suosituksen ja valitsin kirjan. Kaikessa kamaluudessaan kirja oli hyvä. Veti mukaansa ja herätti valtavasti tunteita. Kirja on Lena Bivnerin omakohtainen tarina. Hän tapaa ihanan miehen, joka kuitenkin pikkuhiljaa paljastuu Lenan elämää rajoittavaksi hirviöksi. Kuten usein tällaisissa parisuhteissa kaikki ei kuitenkaan ole pelkästään helvettiä. Juuri sopivan tasaisin välein mies osoittaa olevansa ihana, antavansa kaiken, mitä nainen voi toivoa ja se saa pysymään parisuhteessa.

”Yhtäkkiä oivalsin, mistä ilmeisesti oli kyse. Totta kai se oli hänelle pettymys, ettei hän päässytkään viettämään iltaa kanssani! Kaiken kukkuraksi hänellä oli rohkeutta näyttää se minulle. Tulin lopulta siihen tulokseen, että se oli selvä merkki Peterin tunneperäisestä kypsyydestä.
Ärtymykseni ja turhautuneisuuteni oli kuin pois pyyhitty. Näin hänet miehenä, joka kykeni avoimesti ilmaisemaan tunteensa, pettymyksensä ja rehellisen näkemyksensä rakkaudesta. Minulle tuli melkein huono omatunto siitä, miten lapsellisesti olin käyttäytynyt. Tietenkin hän oli pahoittanut mielensä ja minusta alkoi tuntua, että hän oli oikeastaan suloinen, kun ilmaisi tunteensa niin voimakkaasti. Miten minä saatoinkin olla niin tyhmä ja loukkaantua sellaisesta? Kyllä Peter taisi olla oikeassa. Minä en ollut vielä edistynyt yhtä pitkälle kuin hän rakkauden vaikeaselkoisessa kielessä ja melkeinpä kadehdin hänen kypsyyttään.
Tuosta ajatuksesta syntyi seuraava: ’Olen halukas tekemään kaikkeni, jotta sinä kokisit olevasi turvassa, vaikka minun mielestäni olisitkin väärässä.’”

Siitä se sitten lähti. Lena alkoi pikkuhiljaa nähdä enemmän ja enemmän vaivaa, että Peterillä kaikki olisi hyvin ja tehdä kaikkensa, jotta itse olisi miehelle mahdollisimman hyvä ja mahdollisimman pieni taakka. Juuri tällaiset ajatukset ja tavat hallita saivat niskakarvani pystyyn. Valitettavasti tällainen ei ole itsellenikään täysin vierasta. On vaikea lukea aiheesta, kun tietää, miten helppoa näin sivullisena, tässä tapauksessa lukijana tai muutoin elämässä esimerkiksi ystävänä, on ajatella, että toinen on täysin vietävissä. Silti siinä tilanteessa itse ollessa, nuo ajatukset ovat niin todellisia. Itse on se typerä, toinen on niin paljon ylempänä kuin minä, joten totta kai hänellä on oikeus suuttua, raivota ja näyttää tunteensa.

Kirja on rehellinen ja avoin. Siinä on käyty rohkeasti läpi kaikki, mitä Lena on kokenut ja lisäksi on avattu hienosti sitä, miten taitavasti itse siinä hetkessä ihminen pystyy peittää jopa itseltään sen, mitä on meneillään. Jälkeenpäin kirjan sivuille on saatu melko objektiivinen kuva tapahtumista, mutta kuitenkin tarina kertoo sen, miten Peter on hallinnut ja Lena on niellyt sen ja samalla saanut itsensä uskomaan, että kaikki on hyvin; ja jos vikaa onkin, se on ehdottomasti hänessä itsessään, ei Peterissä.

”Tunsin itseni niin typeräksi ja möykky vatsassani kasvoi. Miten kaduinkaan sitä, että olin suostunut lähtemään Kerstin kanssa lasilliselle. Vaikka järkiperäisesti ymmärsinkin sen, että minulla oli yhtäläiset oikeudet liikkua kodin ulkopuolella kuin Peterilläkin, en kyennyt puolustamaan omaa oikeuttani. Minusta tuntui siltä kuin olisin tehnyt jotain kiellettyä, ja ilman mitään todellista syytä tuo tunne vain kasvoi kasvamistaan.”

Lena suvaitsee Peteriltä kerta toisensa jälkeen lapsellisen käytöksen ja mielenosoituksellisen kiukuttelun. Tilanteet päätyvät aina siihen, että Lena itse pyytelee anteeksi ja anelee Peteriltä ymmärrystä. Minulle kaikista pahin kolaus oli, kun Lena kerran jo sai erottua Peteristä, mutta kun he kohtasivat uudelleen, hän päätyi ottamaan miehen takaisin…tai antoi miehen ottaa itsensä takaisin.

Taas joudun myöntää, että eniten ihmisissä tai kirjan hahmoissa kiukuttaa juuri se, mikä piirre myös itsessä on. Tiedän, että minulla on, tai on ainakin ollut, täydet mahdollisuudet päätyä täsmälleen Lenan tilanteeseen. Olen kovin otollista maaperää tällaiselle suhteelle. Kun miellyttämisen halu ja epävarmuus yhdistyvät, ihminen on surullisen vietävissä. Siksi juuri Lenan ratkaisut ja ajatukset kuristivat minua monissa kohdin. Teki mieli huutaa ja kieltää naista toimimasta niin kuin toimi. Mutta jokaisen täytyy tehdä omat virheensä.

Kun kirja herättää näin vahvoja ajatuksia ja välillä suorastaan fyysisiä tuntemuksia, on kirja hyvä. Kuten jo aiemmin sanottu, kirja oli ihailtavan rehellinen kuvaus tapahtumista. Varmasti aika on tehnyt tehtävänsä ja antanut Bivnerille itsevarmuutta kirjoittaa asiat kirjaksi. Kirjan mukaan hän myös suhteen aikana kirjoitti asioita ylös. Se oli varmasti hyödyksi myöhemmin kirjan kanssa, mutta uskoisin, että se auttoi häntä myös ymmärtämään itse tilanteessa, että ne asiat todella tapahtuvat. Kun mieli on vahvasti sitä mieltä, että itsessä on vika ja mies on ihana ja vain väärinymmärretty, lähes kaikki teot voi selitellä parhain päin. Varsinkin, kun päälle antaa aikaa selitellä. Kuitenkin kun konkreettiset tapahtumat kirjoittaa ylös juuri, kuten ne ovat tapahtuneet, niiden todellisuutta on vaikeampi myöhemmin kieltää.

Kiitos tällaisille kirjailijoille, jotka uskaltavat nostaa nämä asiat pöydälle. Kun on alistavassa parisuhteessa, tuntee olevansa yksin ja oma pää voi tehdä vaikka millaisia temppuja. Tällaiset kirjat kuitenkin avaavat pahuutta, ne kertovat selkeästi ja kiertelemättä, että toisen huonosti kohteleminen ei ole oikein tai uhrin vika.


Lena Bivner – Helvetti, jota kutsuin rakkaudeksi 🎧
Alkuperäisteos: Helvet jag kallade kärlek
Suomentaja: Heidi Lehto
Ordberoende förlag, 2021
Lukija: Elina Saarela

✨✨✨✨

Sopii haastekohtiin (omien kriteerieni mukaan, joidenkin mielestä näitä olisi varmasti enemmän, joidenkin mielestä vähemmän):
4. Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana
8. Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua
22. Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä
43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s