Sara Gruen – Vettä elefanteille

Sara Gruenin Vettä elefanteille on pitkään ollut lukulistallani. En kuitenkaan etukäteen oikeastaan tiennyt kirjan juonta tai millainen lukukokemus on edessä. Lisäksi tiesin selkeästi, että haluan lukea tämän kirjan, en kuunnella. Vaikka odotuksia ei ollut, jollain hämmentävällä tavalla tämä kirja täytti odotukseni. Ehkä kirjan tunnelma oli ollut jotain, mitä olin osannut odottaa – ihan vain kirjan nimen ja kannen perusteella. En oikein edes tiedä, mistä kirja on lukulistalleni päätynyt, mutta onneksi päätyi.

Vettä elefanteille kertoo kahdessa aikatasossa Jacob Jankowskin tarinan. Nyt hän on jo vanha mies: ”Olen yhdeksänkymmenen. Tai yhdeksänkymmenenkolmen. Jomminkummin.” Jacob asuu vanhainkodissa. Toisessa aikatasossa Jacob on parikymppinen. Parikymppisen Jacobin vanhemmat kuolevat yllättäen ja jättävät perinnöksi vain uutisen vararikosta ja veloista. Jacob ei voi enää maksaa lukukausimaksuja ja joutuu niin ollen jättämään eläinlääkärin opinnot kesken. Mutkien kautta hän päätyy sirkukseen eläinlääkäriksi:
”Minähän en virallisesti ole eläinlääkäri.”
”Loppukokeet jäivät väliin. Eihän se mitään merkitse.”
”Merkitsee aika lailla.”
”Ei suinkaan. Todistus on pelkkä paperinpala, täällä siitä ei kukaan välitä. Sinä olet nyt sirkuksessa. Täällä on eri säännöt.”

Pikkuhiljaa niin Jacobille kuin lukijallekin hahmottuu, että sirkuksessa todella on eri säännöt. Palkat eivät aina tule, eläimiä kohdellaan kuin tavaraa ja ihmisiä kuin eläimiä. Raadollisuudessaan se on kuitenkin taianomainen paikka, josta myöskin on hankala livahtaa pois, vaikka haluaisikin.

Lopussa Gruen kertoo kirjailijan jälkisanoissa, kuinka hän perehtyi ja heittäytyi 1920-1930 -luvuilla ympäri Amerikkaa kiertäneisiin junasirkuksiin. Mikä minun arvoasteikoillani aina nostaa kirjoja ylöspäin on, jos tiedän tai huomaan, että taustatyö on tehty erityisellä huolella ja rakkaudella. Tässä kirjassa on juuri niin. Kirjailija myös mainitsee joitain kirjan kohtauksia, jotka ovat suoraan tosielämästä ja kirjaan on liitetty mukaan helmiä arkistojen sirkuskuvista. Kaikki tämä tuo hahmot lähemmäksi ja saa heidät tuntumaan todellisilta, vaikka tarina itsessään on fiktiivinen.

Rakastan nuoren Jacobin seikkailuja sirkuksen maailmassa. Vielä enemmän kuitenkin rakastan vanhaa Jacobia, hänen suhtautumistaan senhetkiseen elämäänsä ja sutkautuksiaan. Pidän joissain kirjoissa esiintyvistä asetelmista, että ihmisen elämää kuvataan eri aikatasoilla. Tässä kirjassa se on onnistunut mainiosti. Jacob on selvästi sama ihminen, mutta elämänkokemus ja ehkä hippunen vanhuuden katkeruuttakin on muuttanut asennetta. Pisteet siitä!

Jokin tämän kirjan tunnelmassa imaisi minut mukaansa. Minun makuuni suomentaja, Anna-Maija Viitanen oli onnistunut työssään, enkä minä ainakaan huomannut köpöjä sanavalintoja, jotka olisivat syöneet sanomaa tai tunnelmaa. Tarina soljui mukavasti, hahmot olivat inhimillisine säröineen helposti lähestyttäviä (tai helposti inhottavia) ja jollain tavalla kaikki vain oli kohdallaan. Edelleen olen kovin hämmentynyt siitä, että vaikka odotuksia ei ollut, odotukset täyttyivät. Uskon palaavani tämän kirjan maailmaan vielä toistekin, sen verran kirja nimittäin helpotti tämän hetken tuskaa maailman tilasta.


Sara Gruen – Vettä elefanteille 📖
Alkuperäisteos: Water for Elephants
Suomentaja: Anna-Maija Viitanen
Bazar, 2008

✨✨✨✨

Sopii haastekohtiin (omien kriteerieni mukaan, joidenkin mielestä näitä olisi varmasti enemmän, joidenkin mielestä vähemmän):

1. Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota
6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija
7. Kirja kertoo ystävyydestä
8. Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua
38. Kirjassa toteutetaan unelma tai haave
42. Kirjassa asutaan kommuunissa tai kimppakämpässä
43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s