Tuula Karjalainen – Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta

Tuula Karjalaisen Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta on Tove Janssonin elämänkerta. Karjalainen on ottanut lähestymistavaksi peilata Toven elämää historiaan ja maailmantapahtumiin Toven ympärillä. Kuinka mikäkin historian vaihe, ehkäpä eritoten sota, vaikutti Toveen ja Toven taiteeseen. Kirja oli hyvä, mutta muutamia harmituksen aiheitakin löytyi. Kuunnellessa oli hieman hankala välillä tietää, mitkä olivat Toven itsensä sanoja ja mitkä taas kirjailijan. Varmasti vain äänikirjan ongelma, mutta harmitti, että kirjaa ei ollut edes saatavilla lukuversiona Bookbeatissä, eikä asiaa näin ollen päässyt muutamassa kohtaa edes tarkistamaan. Lisäksi minulle mieluisampaa olisi ollut kuunnella elämänkertakirja Tovesta jotenkin henkilökohtaisemmalla tasolla. Jos teidän on tullut luettua muita Tove Janssonin elämänkertoja ja voitte suositella, niin antaa tulla!

Se mikä jäi harmittamaan itse kirjassa, tuli monin verroin plussana Tovessa. Voi Tove! Suoraan sanoen en ole tiennyt faktana paljoakaan tästä ihailemastani naisesta. Olen ihaillut hänen kirjojansa, hänen hahmojaan ja niitä vähäisiä oletuksia ja tiedonmuruja, mitä minulla on hänestä ollut. Ainakin tämän kirjan perustella oletukseni ovat osuneet oikeaan ja jäin ihailusta häkeltyneeksi kuultuani Toven elämästä. Mikä nainen!

Haluaisin ajatella vau, minähän olen aivan kuin hän! Mutta oikeammin sanottuna, jos olisin hurjan paljon rohkeampi, voimakkaampi ja taitavampi, voisin ehkä olla kuten hän. Sanottakoon siis, että samaistumispintaa on paljon. Muutaman kerran jouduin kelata jonkin kohdan kirjassa aina vain uudelleen kuuluvilleni: sanoiko lukija, kuten juuri kuulin, koska se oli kuin omia ajatuksiani olisin kuunnellut. On hämmentävää elää näin eri ajassa ja muutenkin erilaista elämää ja silti samaistua niin vahvasti.

Mikä meissä taas himpun verran poikkeaa, on Toven rohkeus. Monet hänen elämänsä osa-alueet eivät menneet sen mukaan, mitä häneltä odotettiin tai mitä olisi edes ollut yleisen mielipiteen (tai edes lain) mukaan oikeutettua tehdä. Tove eli suhteissa ilman avioliittoa, mikä oli hyvin poikkeuksellista tuohon aikaan, eikä sitä katsottu hyvällä. Hän kuitenkin sieti vastakkaiset mielipiteet. Hän myös toteutti seksuaalisuuttaan ja oli suhteissa naisten kanssa.

”Tämän kaltainen varovaisuus voi tuntua nyt jälkeenpäin liioitellulta, hieman vainoharhaiselta. On kuitenkin muistettava, että vain muutamaa vuotta aiemmin homoudesta joutui suuressa osassa Eurooppaa kaasukammioon. Suomessa saattoi vielä tuolloin joutua joko mielisairaalaan tai vankilaan, minne naisia oli tuomittu vielä 1950- luvun alussa. Lain mukaan homous oli Suomessa rikos vuoteen 1971 asti ja sairaus vielä pitempään, vuoteen 1981 saakka.”

Vielä tänäkään päivänä homoseksuaalisuus ei ole täysin ”normaalia” tai sitä ei kaikkien osalta niellä mukisematta. Verrattuna noihin aikoihin, yhteydenpito ja rakkauden osoittaminen samaa sukupuolta kohtaan kuitenkin oli kovin rohkeaa. Toven ja Tuulikin suhteesta sitten jo mainitaan, että Tove onnistui tekemään siitä julkisuudessa niin normaalia, että heidän ilmestymisensä yhdessä esimerkiksi Linnan juhliin ei aiheuttanut hillitöntä kohua. Kuten jo kirjan esittelyssä sanotaan: ”Ihmisenä Tove Jansson vaikutti aikansa arvoihin ja asenteisiin, muutokseen – ei koskaan vallankumouksellisena lipunkantajana, vaan hiljaisena mutta tinkimättömänä omien valintojensa mukaan eläjänä, esimerkkinä.” Ei tarvinnut aiheuttaa kohua, kun pystyi vain näyttää ”katsokaahan, ei tässä ole mitään omituista”.

Lisäksi ihailemani ja, mitä sitä kieltämään, kadehtimani osa Toven elämää, oli hänen asuinpiirinsä. Mahdollisuus asua Porvoon saaristossa kesät, keskellä luontoa, keskellä ei-mitään. Ehkä tuolloin ”normaalimpi”, mutta kuitenkin rohkea ratkaisu jättää kaupungin helppoudet ja sujahtaa omaan rauhaan. Voi kunpa itselläkin olisi joskus vielä mahdollisuus (ja sitä rohkeutta) ylittää tuo raja siinä, miten tehdään omasta elämästä oman näköistä.

”Tove tapasi jostakin syystä pastorin, joka kirjailijan vakavan sairauden innoittamana kysyi, että olettekos pohtinut niitä iäisyyskysymyksiä, ja hän sai myös vastauksen Tovelta: ’Kyllä. Odotan sitä uteliaana, ja toivon, että se tulee olemaan iloinen yllätys.’”

Miten voisin olla ihailematta tällaista ihmistä?


Tuula Karjalainen – Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta 🎧
Tammi, 2013
Lukija: Karoliina Kudjoi

✨✨✨

Sopii haastekohtiin (omien kriteerieni mukaan, joidenkin mielestä näitä olisi varmasti enemmän, joidenkin mielestä vähemmän):

3. Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana
6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija
15. Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää
32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja
43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s