Daniel Cole – Räsynukke

Daniel Colen Räsynukke aloittaa trilogian. Kirjan päähenkilö William ”Wolf” Fawkes saa hälytyksen rikospaikalle, josta löytyy kuuden ihmisen osista kokoon kursittu ruumis. Pian sen löytymisen jälkeen Wolfin entinen vaimo saa kirjeen, jossa on kuvia tästä ruumiista ja lista, jolla on seuraavaksi murhatuksi tulevien henkilöiden nimet, viimeisenä Wolf itse. Tästä alkaa tutkinta kuolemankelloa vastaan.

Luin etukäteen kirjasta positiivisia arviota, kirja vaikutti minulle juuri sopivalta ja odotukset olivat korkealla. Ja voi, kun harmittaa, että kirja osoittautui minulle pettymykseksi – enkä edes tiedä miksi!

Kirjan juoni oli erinomainen, hahmot mielestäni hyviä, erityisesti kiinnyin Wolfin tutkintapariin Emily Baxteriin. Myös kerronta ja lukija toimivat. Silti en jotenkin päässyt kunnolla kiinni äänikirjan maailmaan. Huomasin vähän väliä ajatusteni harhailevan ja minun tippuneen kärryiltä. Joissain kirjoissa, kuten kevyemmässä hömpässä, se ei haittaa, mutta tämä kirja oli pääsääntöisesti niin tiheätempoinen, että hetkellinenkin ajatusten harhailu pakotti kelaamaan. Kun kirja päättyi, aloitin jopa sinnikkästi kuuntelemaan toista osaa Marionettia. Mutta hyvin pian jätin leikin kesken, sillä sama ongelma jatkui.

Pitkällisen pohdinnan jälkeen, luulen, että kirja oli minulle liikaa kuunneltavaksi. Minulla on äärimmäisen huono nimimuisti ja olen ennenkin kohdannut ongelman, jossa en vain pysy kuunnellussa kirjassa mukana siitä, kuka tekee milloin mitäkin. Luettuna asia on helpompi tarkistaa. Juoni oli tiheä ja pienet hetket ratkaisivat, joten keskittyä olisi pitänyt koko ajan. Räsynuken kuuntelin sinnikkäästi loppuun, Marionetin jätin kesken ja totesin, että lisään sittenkin tämän sarjan luettavien listalle. Luulen, että tähtien määrä lisääntyy, kunhan saan tämän tarinan eteeni paperilla ja aikaa syventyä ja selailla (”kuka helkkari tämä nyt olikaan…?”).

Minun on täytynyt opetella hiljalleen sitä, että kirjan saa jättää kesken. Tunnen jotenkin pettäväni kirjailijan ja ehkä myös lukijat, jotka ovat pitäneet kirjasta, jos jätän kirjan kesken. En kuitenkaan halua tuhlata aikaani. Ajan myötä on myös tullut huomattua, että toisinaan on parempi antaa kirjalle aikaa. Vuosi tai pari, tai jopa viikko tai pari ja sama kirja saattaakin tuntua omalta ja tarina soljuu mieleen ja jää sinne. Tämä kirja ei toiminut tällä hetkellä minulle äänikirjana. Se ei kuitenkaan ole millään tavalla pois kirjailijalta, varsinkin, kun uskon näiden kirjojen kyllä toimivan minullekin. Kaikkien kirjojen ei tarvitse toimia kaikille, onneksi niitä on niin paljon, kaikkien makuun.

Harmittaa, että petyin, mutta onneksi alan olla jo suhteellisen taitava päättelemään, missä vika, kun jokin kirja ei iske. Ehkä saatte jossain vaiheessa luettavaksi pohdintani luetusta Räsynukesta ja ”oikeamman tähdityksen”.


Daniel Cole – Räsynukke 🎧
Alkuperäisteos: Ragdoll
Suomentaja: Jaakko Kankaanpää
Gummerus, 2017
Lukija: Toni Kamula

✨✨✨

Sopii haastekohtiin (omien kriteerieni mukaan, joidenkin mielestä näitä olisi varmasti enemmän, joidenkin mielestä vähemmän):

7. Kirja kertoo ystävyydestä
22. Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä
35. Kirjassa on oikeudenkäynti
43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s