Kristiina Vuori – Kaarnatuuli

Kristiina Vuori on tutustuttanut minut oman tyylilajinsa historiallisiin romaaneihin ja nautin! Viisi ensimmäistä kirjaa, joista viimeisen kuuntelin nyt, on Bookbeatissa lajiteltu sarjaksi. Kirjat eivät kuitenkaan ole liitoksissa toisiinsa, vaan täysin itsenäisiä tarinoitaan. Tämä viimeisin, Kaarnatuuli, oli mainiota jatkoa minuun niin kovin iskenneelle sarjalle. Onneksi Kristiina Vuorelta on monta kirjaa vielä kuuntelematta ja lukematta, sillä hänen julkaisutahtinsa on kova! Uusi kirja näkyisi ilmestyneen vuosittain ja silti ainakin minun silmiini tähän mennessä taso on ollut erinomainen. 

Kaarnatuuli on kirja Valpuri Innamaasta, ihailtavan vahvasta naisesta 1500-luvulla. Valpurin aviomies mestautetaan ja Valpuri jää raskaana ja yhden pienen lapsen kanssa ryövättyyn kauppakartanoon. Noina aikoina naisen oli pääsääntöisesti oltava aina jonkun miehen holhouksessa. Naisen toimiminen kauppakamarin asioiden hoitajana ei muutenkaan ollut helppoa. Esimerkkinä pian Valpurin miehen mestaamisen jälkeen Valpuri synnytti lapsen. Synnytettyään naisen oli noihin aikoihin vietettävä kuusi viikkoa kotona. Sen jälkeen tapahtui niin kutsuttu kirkottaminen, jossa synnyttänyt nainen saa siunauksen ja luvan palata kirkon ja ihmisten piiriin. Tällainen hieman hankaloittaa kauppa-asioiden hoitamista. Koko kirjan aikana Valpuri kohtaa ja selviää monista haasteista, jotka toisinaan aiheuttaa hänen naiseutensa, toisinaan ihan muut syyt. Valpuri kuitenkin pysyy pää pystyssä ja omiaan suojellen, ja häntä on hyvin vaikea olla ihailematta. Lisäksi Valpuri Innamaa on todellinen, historiallinen henkilö. Se tekee kirjasta monin verroin kiehtovamman.

Niin Kaarnatuulessa kuin muissakin Vuoren kirjoissa pidän siitä, että henkilön tarina käydään läpi hyvin perinpohjaisesti. Kirjat käsittelevät monta vuosikymmentä ja näin tulee esiin henkilön tarinan syyt, seuraukset ja niistä aiheutuvat pohdinnat. Lisäksi kirjoihin on upotettu minun mielestäni maukkaalla tavalla faktoja. Toisinaan mukana on tarinaan kytkettyjä selityksiä työskentelytavoista ja sanoja saatetaan selittää sujuvasti tarinan aikana, toisinaan taas jotkin historialliset faktat ja tapahtumat selitetään hyvin sellaisenaan. Minusta vallan toimiva tapa!

Jollen aivan väärin muista, kaikissa muissa Vuorelta lukemissani kirjoissa hahmoilla on ollut yliluonnollisia voimia tai kirjassa on näkynyt viitteitä niistä. Tämä kirja kuitenkin on melko lailla puhdas sellaisista. Alkuun asia vaivasi minua, sillä olen pitänyt Vuoren kirjoissa myös siitä, miten mystiikka sekoittuu aikalaiseen totuuteen. Kirja kuitenkin toimi hyvin näinkin ja todellinen taika tuli Valpurin vahvuudesta ja hänen tavastaan ottaa oma elämä haltuunsa aikana, jolloin sitä ei ollut todellakaan tehty naiselle helpoksi.

Niin Kaarnatuulessa kuin muissakin Vuoren kirjoissa pidän todella paljon hänen tavastaan käyttää kieltä. Kerronta on sujuvaa. Olen kuunnellut kaikki kirjat ja ne ovat helppoa kuunneltavaa. Vuori upottaa tekstiin vanhanaikaisia sanoja, jotka sopivat perinteisten sanojen sekaan hienosti ja samalla kuitenkin luovat omalta osaltaan tunnelmaa oikeaan aikaan. Kirjojen lopussa on aina pieni sanakirja -osuus, jossa osa näistä vanhoista sanoista selitetään. Sitä on toki hankala käyttää kuunnellessa, mutta itselleni ei ole myöskään tuottanut ongelmia ymmärtää vanhoja sanoja kesken tekstin, asiayhteys monesti paljastaa sanan kuin sanan.

Vuori saa aina minut tempaistua pois tästä hetkestä, ihan toiseen, mutta todelliseen maailmaan. Minulle tulee säännöllisesti seuraavaa kirjaa pohtiessa olo ”nyt on aika Vuoren romaanille”. Niinpä Bookbeatin listalla on minulla aina julkaisujärjestyksessä seuraava hänen romaaninsa. Vielä Vuori ei ole pettänyt, vaan aina hänen maailmaansa kaivatessani, olen löytänyt sen juuri sellaisena kuin odotankin.


Kristiina Vuori – Kaarnatuuli 🎧
Tammi, 2016
Lukija: Kirsti Valve

✨✨✨✨

Sopii haastekohtiin (omien kriteerieni mukaan, joidenkin mielestä näitä olisi varmasti enemmän, joidenkin mielestä vähemmän):
1.Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota
5. Kirjassa sairastutaan vakavasti
7. Kirja kertoo ystävyydestä
32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja
34. Kirjailijan nimessä on luontosana
37. Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle
43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s