Abigail Dean – Tyttö A

Ihana, kamala Tyttö A. Kuten aiemmassa kirjoituksessani Ulla Appelsinin Lapsuus lohkon vankina -kirjasta kirjoitin ”Kaikessa karmivuudessaan minulle on aina kiehtovaa lukea tai kuulla siitä, miten ihmisiä onnistutaan aivopesemään mitä hirveimpiin tekoihin toisiaan kohtaan. Varsinkin, kun kyseessä on teot lapsia kohtaan, nousee niskavillat pystyyn. Miten ihmiset pystyvät sellaiseen?” Tämä Abigail Deanin huikea romaani menee samaan sarjaan. Kirja on samalla kamala tarina vanhemmista, jotka kohtelevat lapsiaan täysin epäinhimillisellä tavalla, mutta myös selviytymistarina ja kertomus siitä, miten voi elämän saada kasaan mitä hirveimmän alun jälkeen.

Tyttö A on kertomus Alexandra “Lex” Graciesta eli ”Tyttö A:sta” ja hänen perheestään. Lexin vanhemmat vangitsivat Lexin ja hänen sisaruksensa, ja lopulta pako onnistui Lexin johdolla. Kirjassa siirrytään nykyhetken eli Lexin aikuisuuden ja heidän lapsuutensa välillä ja tarinat muotoutuvat rinnakkain. Myös muiden sisarusten taipaleita käydään läpi. Kaikkien lapsuudesta aikuisuuteen mukana kulkeutuneet selviytymistavat käydään läpi. Kirja ei ole varsinainen tositarina, mutta siihen on otettu vaikutteita ja se on saanut inspiraationsa tositapahtumista.

Kuuntelin tämän kirjan itse asiassa jo muutama viikko sitten. Kirjan jäljiltä on kuitenkin ollut kovin vaikea saada ajatuksia kasaan tai keksiä enää mitään sanottavaa. En haluaisi vain kauhistella kauheaa maailmaa, mutta tämä kirja jättää vain ahdistuneen tunteen siitä, miten kovin väärin jotkin asiat menevät tällä kummallisella pallolla. Kirja oli erinomainen. Pidin tavasta, jolla lasten tarinat käydään läpi kahdessa eri ajassa, heidän lapsuudessaan ja aikuisuudessaan. Se on tehty mallikkaasti ja tarina avautuu molemmilla tasoilla pikkuhiljaa. Kamaluuksilla ei ole mässäilty, mutta kuitenkin asioita on kuvailtu realistisesti, ei silotellen. Monesti minua vaivaa kirjoissa se, että asiat on kuvailtu vähän sokeripäällysteisesti, ei tarpeeksi realistisesti. Abigain Dean ei kuitenkaan ole tähän mielestäni syyllistynyt.

Minulle kirjasta jää sanottavaksi (vaikka kauhistelua haluaisinkin välttää), että kamalaa. On kamalaa, että tällainen tarina pohjautuu tositapahtumiin, että tällaisia tositapahtumia ei ole vain yksi, vaan useampia ja niitä myös tulee olemaan, tämä ei ole mikään menneiden aikojen ilmiö. Olen onnellinen, että tartuin tähän kirjaan. Se pysäytti ja pakotti hiljentymään asioiden äärelle. Ehkä tällaisten vääryyksien edessä minulla vain ei riitä omia ajatuksia enää lisäämään mitään.

Monesti pelkään ihmisten piittaamattomuutta. Omaanikin. Tässäkin kirjassa herätellään ajatusta siitä, miten eri tavalla asiat olisivat voineet päättyä, jos joku, joka huomasi jotain, olisi puuttunut. Ihmisten keskuudessa, ehkä varsinkin meillä täällä Suomessa on vahva ajatus siitä, että muiden asiat eivät kuulu minulle. Ei pidä puuttua. Mutta oikeastaan pitäisi. Jos vääryyttä tai kaltoinkohtelua huomaa tai siitä näkee mitään viitteitä, pitäisi koittaa keksiä tilanteeseen sopiva tapa tarjota auttavaa kättä. Eikä tämä ole moraalisaarna, minulla ei ole mitään tuomittavaa, sillä olen pahimmasta päästä siinä, että pelkään, mitä ihmiset ajattelevat ja ei ole minun asiani. Kaikista eniten tämä on kirjasta herännyt muistutus itselleni: koita tehdä maailmasta turvallisempi paikka, jos huomaat viitteitä vääryydestä, sinulla on velvollisuus tarjota apua. Kunpa kenenkään henki tai turvallisuus ei koskaan jäisi kiinni siitä, että minä en uskaltanut tai vaivautunut.


Abigail Dean – Tyttö A 🎧
Alkuperäisteos: Girl A
Suomentaja: Kristiina Drews
Aula & Co, 2021
Lukija: Rosanna Kemppi

✨✨✨✨✨

Sopii haastekohtiin (omien kriteerieni mukaan, joidenkin mielestä näitä olisi varmasti enemmän, joidenkin mielestä vähemmän):

4. Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana
11. Kirjassa tapahtumia ei kerrota aikajärjestyksessä
32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja
38. Kirjassa toteutetaan unelma tai haave
43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s