Viola Wallenius – Koti Keniassa

Tämä on täsmäiskukirja kohtaan ”sijoittuu Afrikkaan”. Jo kirjan valittuani kuitenkin tiesin, että tähän haasteeseen haluaisin oikeasti valita, ja varmasti vielä luen, kirjan, jonka on kirjoittanut afrikkalainen. Tämä tuntuu kiertotieltä itselleni, vaikka juuri tällainen kirjahan todellisuudessa sopii todella hyvin haastekohtaan Afrikasta. Kuitenkin kun jotain pinttyy mieleeni jostain haastekohdasta, on siitä vaikea päästä eroon!

Viola Walleniuksen kirja Koti Keniassa on Walleniuksen itsensä muistelmat. Hän muutti lukion jälkeen vapaaehtoistyöhön Keniaan ja jäi lopulta sille tielleen. Kirja käy läpi kulttuurieroja, hyvässä ja pahassa.

Tämä kirja tekee selvästi hyvää heti alussa oman etuoikeutensa hahmottamiseen. Yksi kohta, joka teki itseeni vaikutuksen oli, kun kirjailija oli lastenkodissa vapaaehtoisena. Lähistölle tuli terveydenhuollon kiertävä auto ja lapset oli tarkoitus viedä sinne. Koska monet lapsista eivät pystyneet itse kävellä, oli heidät kannettava sinne reppuselässä. Monen tunnin vaellus auringon porottaessa niskaan tuntuu melkein omallakin iholla kohtausta lukiessa. Tällaiset pienet arkiset haasteet kertovat minusta parhaiten elämän eroavaisuuksista. Välttämättä ei tarvitse kuvailla jotain suurta ja suunnatonta, vaan paremmin itselleni ainakin hahmottuu haasteet, kun kerrotaan, miten hankala on päästä avun ulottuville tai millainen työrupeama on esimerkiksi hakea juomavettä. Itse kun terveyskeskukseen vain hurauttaa ja hanastahan sitä vettä tulee.

Tuntui myös ilahduttavalta, että kirjailija myöntää ja tuntuu olevan sinut virheiden kanssa, joita on nuorempana tehnyt. Hän myöntää auliisti, että esimerkiksi orpokodissa tehty vapaaehtoistyö oli hieman hölmöä, kertoo, miten rahat olisi voitu käyttää paremmin. Juuri tämä valkoisen etuoikeuden puoli on yleensä niin kovin hankala. Koemme tekevämme hyvää, kun todellisuudessa vain pönkitämme omaatuntoamme ja voisimme saada eri tavoin niin paljon parempaa aikaiseksi. On kuitenkin hienoa, että tämä kirjailija selvästi tietää kohtia, missä on aikanaan mennyt pieleen, on korjannut niitä omalla kohdallaan ja avoimuudellaan helpottaa muita tekemään heti oikein.

Minulle voimaannuttavimpia ja motivoivimpia piirteitä ihmisissä on, kun löydetään ongelma ja siihen keksitään ratkaisu ja se, kun tehdään omaa juttua uskoen siihen ja luottaen omaan pätevyyteen ja idean pitävyyteen. Piirteitä, joita minun täytyy itsessäni pinnistellä. Wallenius kuitenkin täyttää nämä piirteet ja heti alusta asti on kiinnostavaa jäädä seuraamaan, mihin nämä piirteet tämän ihmisen vievätkään. Monista eri syistä jäin suuren ihailun valtaan Walleniusta kohtaan. Hieno tarina hänen elämästään kauniisti kuvailtuna.

Lopuksi vielä huomio elintärkeästä asiasta, joka kirjassakin nostetaan esiin:

Silpominen… sen kuvailu saa aina minut tuntemaan kivun omissa nahoissani. Tämän kirjan ottaessa kantaa silpomiseen sanoin itse, että jos olisi yksi maailman kamala asia, jonka saisin poistaa kokonaan, se olisi ehkä silpominen. Tiedän, miten herkkä ja henkilökohtainen asia seksuaalisuus on, sen saa rikottua niin kovin helposti pienilläkin asioilla. Tämän mielessä pitäen, en voi kuvitellakaan, miten suuren vaurion jo siihen silpominen tekee. Sen lisäksi tytölle aiheutetaan tulevaisuuteen uskomattomat kivut ja vaivat fyysisesti. Lisäksi vielä henkinen trauma: oman henkilökohtaisen tilan rikkominen, väkivalta, häpäiseminen ja todennäköisesti omien turvallisten aikuisten oleminen mukana tässä kaikessa. Kaikki nuoressa tytössä romuttuu hetkessä. Ja minkä takia?

Tämäkin kuitenkin on jotain, mikä on ikuisuuksien ajan selitetty vanhemmille pelastavana, hyvänä toimenpiteenä. Silti itselle on vaikeaa ymmärtää, miten kukaan voi antaa tehdä omalle lapselleen niin. Toimenpide on Keniassa kielletty rangaistuksen uhalla. Se kuitenkin aiheuttaa vain sen, että sama jatkuu varsinkin pienemmissä kylissä, mutta tytöille ei jälkeenpäin voida antaa tarvittua hoitoa, koska sen myötä saattaisi jäädä kiinni toimenpiteen suorittamisesta. Kuten lukuiset asiat kautta maailman, tämäkin yritetään saada kitkettyä vaikuttamalla asiaan, ei pohjalla oleviin syihin. Koulutusta ja tietoa tarvittaisiin, ei vahvan kulttuurisen asian kieltämistä. Lain säätäminen on hyvä, se varmasti edesauttaa asennemuutosta. Lisäksi kuitenkin pitäisi olla hiljaista työtä ihmisten parissa, jotta tietoutta saataisiin levitettyä. Onneksi jotkut paikalliset, urheat sitäkin muutosta ajavat.

Maailmassa on niin hirvittäviä asioita, että toisinaan ihan kuvottaa.


Viola Wallenius – Koti Keniassa
Otava, 2021
Lukija: Sari Haapamäki

✨✨✨✨

Sopii haastekohtiin (omien kriteerieni mukaan, joidenkin mielestä näitä olisi varmasti enemmän, joidenkin mielestä vähemmän):

5. Kirjassa sairastutaan vakavasti
6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija
9. Kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön (suomalainen Keniassa)
16. Kirjan luvuilla on nimet
30. Kirjassa muutetaan uuteen maahan
33. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan
37. Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle
43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s