Kauko Röyhkä & Juha Metso – Junamatka Moskovaan

Kauko Röyhkän ja Juha Metson kirjoittama kirja Ville Haapasalon seikkailuista jätti hieman tyhjäksi. Olen kuullut ainakin jonkun, jollen useammankin kirjailijan sanovan, että on parempi kirjoittaa kirja, jota ihmiset vihaavat kuin kirja, joka ei herätä ihmisissä mitään tunteita. Tämä oli hieman sellainen mitäänsanomaton lukukokemus. Mukava välipala ehkä.

Kirja eteni huonosta sattumuksesta toiseen eikä hahmo, tässä tapauksessa todellinen henkilö Ville Haapasalo, saanut missään vaiheessa oikein edes hengähdystaukoa. Tämä loi sekä epäuskottavuutta minun pienessä päässäni että vähän kiireisen tunnelman. Oikein mihinkään muuhun ei keskitytty kuin näihin kurjiin sattumuksiin. Kun edellinen kommellus oli kerrottu, oli jo kiire päästä kertomaan, kuinka jo tapahtuu jotain uutta kamalaa! Vaikka toki, jos tuollaisessa tapahtumasarjassa olisi itse päähenkilönä, tuskin sitä itsekään keskittyisi maisemiin tai ihmisten ulkoisten piirteiden kommentointiin. 

Tietäen, että Ville Haapasalon muiden kirjojen nimiä ovat muun muassa Et kuitenkaan usko ja Et muuten tätäkään usko, oli tätä kirjaa helppo lukea hieman skeptisesti. On hurjaa, jos tuollainen tapahtumasarja todella pitää paikkansa, eikä kirjassa ole käytetty lainkaan taiteilijan vapauksia, mutta itselleni kirja jäi hieman pintapuoliseksi, äijämäiseksi pöyhkeilykirjaksi: Katsohan, mistä kaikesta minä olen selvinnyt!

Tällä kokemuksella en välttämättä tule Haapasalon kirjoja enempää lukemaan, jollei juuri tällaisen kirjan kohdalta sitten ota yhtäkkiä. Toisaalta taas, tämä kirja ei todellakaan ollut varsinaista pohjasakkaa, joten saatan hyvinkin antaa toisen mahdollisuuden, esimerkiksi jos jokin kirjoista osuu lukuhaasteen kohtaan nimensä puolesta täydellisesti. Toisaalta hieman kiinnostaa verrata, millainen tyyliero on kirjoihin, jotka Haapasalo on kirjoittanut itse.  

Ihan kiva välipala siis, mutta ei jättänyt mitään kummempaa tunnejälkeä.


Kauko Röyhkä & Juha Metso – Junamatka Moskovaan 🎧
Docendo, 2017
Lukija: Ville Tiihonen

✨✨✨

Sopii haastekohtiin (omien kriteerieni mukaan, joidenkin mielestä näitä olisi varmasti enemmän, joidenkin mielestä vähemmän):

4. Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana
40. Kirja kertoo maasta, jota ei enää ole (Neuvostoliitto)
43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan
44. Kirjan nimessä on kaupungin nimi


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s