Ulla Appelsin – Lapsuus lahkon vankina

”Mitä pirua olet taas täällä tehnyt ja ajatellut? Et ole Raamattua lukenutkaan, vaan olet huorannut.” 

Näin kevyissä tunnelmissa alkoi minun kirjavuoteni! Ulla Appelsinin Lapsuus lohkon vankina – Leevi K. Laitisen tarina vie kurkistamaan suomalaisen uskonlahkon tapoihin. Hyvin pieni poika, Leevi, viedään vanhemmiltaan kartanolaisten kasvatettavaksi. Hänestä koulutetaan heidän nuorin lapsisaarnaajansa, kierrätetään ympäri Suomen vieden mukanaan ilosanomaa ja välissä pidetään kovassa kurissa.

Kuuntelin kirjan ja se vangitsi. Kaikessa karmivuudessaan minulle on aina kiehtovaa lukea tai kuulla siitä, miten ihmisiä onnistutaan aivopesemään mitä hirveimpiin tekoihin toisiaan kohtaan. Varsinkin, kun kyseessä on teot lapsia kohtaan, nousee niskavillat pystyyn. Miten ihmiset pystyvät sellaiseen? Tässäkin kirjassa kuvataan sellaista mielenmaisemaa, joka tuntuu täysin järjettömältä, mutta silti sadat ihmiset ovat noudattaneet tekoja.

”Artturista tuli fanaattinen kartanolainen, joka pieksi niin lapsiaan kuin vaimoaankin jatkuvasti ja syytti näitä järjettömistä synneistä. Ennen kartanolaisuutta Artturi ei ollut koskaan lyönyt vaimoaan. Nyt hän löi – -”

Jotenkin ihmisille pystyttiin perustelemaan lasten pahoinpitely tarpeellisena ja välttämättömänä tekona. Vanhemmat uskoivat tekevänsä palveluksen lapsilleen ja pelastavansa heidät.

Minulle herää herkästi monista asioista myös kysymys siitä, olenko itse jollain tavoin juuri nyt aivopestynä. Onko nyky-yhteiskunnassa jotain sellaista, mitä pitää täysin normaalina ja hyvänäkin asiana, mutta vuosikymmenten päästä silloinen sukupolvi pohtii, miten me saatoimme olla tällaisia ihmishirviöitä ja toimia, kuten toimimme.

Pyrin aina toimimaan oman moraalikäsitykseni mukaisesti, mutta juuri tällaiset kirjat ja tarinat onneksi potkaisevat pohtimaan asioita uudelleen. On varmasti hyvä pysyä terävänä tämän asian suhteen, sillä en koskaan haluaisi toimia jotenkin väärin kanssaeläjiä kohtaan vain, koska se on normi.

Kun lasta syytetään huoraamisesta sen ikäisenä, ettei vielä edes tiedä, mitä koko sana tarkoittaa; hakataan niin pitkään, että tunnustaa sen, mistä syytetään ja sitten vielä hakataan, koska on tunnustanut, on uskomatonta, jos ketkään lahkon uhriksi joutuneista lapsista on ollut kykeneviä seksuaalisuudesta nauttimiseen. Kuitenkin hienoa, jos lapsuuden traumat on pystynyt karistaa (edes osittain, kokonaan tuskin koskaan).

Kirjan loppuhuipennus oli täynnä toivoa ja mahdollisuuksia. Mies, joka oli pienenä poikana kohdannut kaiken sen, mitä oli, eli lopulta täyttä elämää. Hän oli kohdannut helvetin, mutta paennut ja sitten rakentanut elämän, josta rivien välistä luettuna oli ylpeä ja josta nautti. Päädyn usein tutkailemaan lukemiani asioita myös jälkeenpäin. Tälläkin kertaa etsiskelin tietoa näistä tositapahtumista jälkeenpäin. Yle Areenan videohaastattelussa näkee, että Leevi ainakin päällepäin, äkkiseltään on hyvinvoiva näin varttuneemmalla iällä. Se helpottaa itseä hieman tällaisen kirjan jälkeen.

Toivottavasti kirjan opetuksena jää pidemmänkin päälle mieleen, miten onnekas sitä onkaan, kun on vapaa. Vapaa tekemään unelmoimiaan asioita ja maailman mahdollisuudet auki, kunhan vain näkee vaivaa ja tekee töitä sen eteen. Mikään ei tietenkään tule annettuna, helposti tai itsestään, vain kovasti toivomalla. Mutta jos jaksaa tehdä töitä sen eteen, melko isoja asioita on saavutettavissa.


Ulla Appelsin – Lapsuus lahkon vankina 🎧
WSOY, 2010
Lukija: Panu Vauhkonen

✨✨✨✨

Sopii haastekohtiin (omien kriteerieni mukaan, joidenkin mielestä näitä olisi varmasti enemmän, joidenkin mielestä vähemmän):

4. Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana
6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija
16. Kirjan luvuilla on nimet
18. Kirjan on kirjoittanut toimittaja
28. Kirjan päähenkilö on alaikäinen
35. Kirjassa on oikeudenkäynti
38. Kirjassa toteutetaan unelma tai haave
43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan


One thought on “Ulla Appelsin – Lapsuus lahkon vankina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s