Tervetuloa Helmet 2022 -lukuhaaste!

Jihuu! Vuoden 2022 Helmet-lukuhaaste täältä tullaan!

Kahtena vuonna olen osallistunut tähän itsekseni. Ensimmäisenä vuonna en saanut kaikkia kohtia täyteen, mutta toisena vuotena onnistuin. Nyt lisähaasteeksi itselleni otan blogiprojektin samaan. Tavoitteena on kertoa kirjoista, joita vuoden mittaan luen ja kuuntelen. En aio alkaa kirja-arvostelijaksi, vaan enemmänkin aion jakaa ajatuksia, mitä kirjat minussa herättävät. Spoilausvaroitus! Pyrin tietenkin välttämään ronskeja juonipaljastuksia ja kertomaan vain välttämättömän. Koska aion kertoa tunnelmista ja pohdinnoista, joita kirjat herättävät, saattaa mukaan kuitenkin lirvahtaa jotain, mitä kaikki eivät välttämättä halua kuulla ennen kirjan lukemista. Joten jos olet tarkka, varovaisuutta, pyydän 😊

Tällä hetkellä luen jonkin verran, aina on vähintään yksi kirja luettavana, mutta koska aika, äänikirjat ovat kovalla kulutuksella. Käytössä on monta vuotta ollut Bookbeat, enkä koe tarpeelliseksi vaihtaakaan, olen pitänyt hyvänä, kaikin puolin. Merkkaan blogiteksteihin aina, olenko kuunnellut vai lukenut, jos sillä jollekin on merkitystä.

Minulle lukuhaaste on ennen kaikkea tapa löytää kirjoja, joita ei välttämättä muuten tulisi luettua. Facebookin Helmet lukuhaaste -ryhmä on mainio tapa löytää kiinnostavia kirjoja ja jo haasteen kohdat joissain tapauksissa johdattavat tiettyyn suuntaan. Olen löytänyt upeita kirjoja, joihin en olisi ilman haastetta tarttunut!

Viimevuotinen tapani täyttää lukuhaastetta tuntui kovin toimivalta: Otin itselleni lukuhaasteen kohdat ylös. Aina kirjan luettuani merkkasin kirjan jokaiseen haastekohtaan, johon se sopi. Vuoden edetessä pystyin sitten kohdentaa kirjoja jäljellä oleviin haastekohtiin. Viime vuoden haasteessa kaikista ”helpoin” kohta taisi olla ”29. Kirjan henkilön elämä muuttuu”. Siinä oli kaiken kaikkiaan 19 kirjaa, onhan jonkinlainen kasvutarina monesti kirjoille ominaista. Niistä oli sitten loppuvuodesta helppo karsia kirja, joka ei sopinut välttämättä mihinkään muuhun haasteen kohtaan.

Olen omalla tavallani tarkka siitä, mihin kirjat asetan. Osa kirjoista oli niin täsmälleen sopivia juuri tiettyyn kohtaan, että vaikka kirja olisi sopinut moneen muuhunkin, en pystynyt taivutella itseäni. Esimerkkinä kohta ”19. Kirjassa leikitään”; luin alkuvuodesta Vera Miettisen Eerika -kirjan. Se sopi kaikessa karmivuudessaan kohtaan niin hyvin, että muiden leikkimistä sisältävien kirjojen tullessa vastaan, ei niitä sopinut tuohon kohtaan kuitenkaan laittaa.

Vuoden 2022 haaste näyttää mielenkiintoiselta. Erityisesti pidän siitä, että tässä haasteessa on useampi kohta, jotka kannustavat muihin kulttuureihin liittyviin kirjoihin. Itseni ainakin on helppo jämähtää varsinkin suomalaisten naiskirjailijoiden tuotantoon, joten tekee hyvää tietoisesti valita muitakin.

Tämän vuoden haaste ehkä tuntuu jollain tapaa hieman haastavammalta kuin viime vuoden. Vuonna 2021 moni haastekohta tuntui täyttyvän vahingossa. Esimerkiksi kohdat ”6. Kirja kertoo rakkaudesta”, ”15. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi” ja ”29. Kirjan henkilön elämä muuttuu” sopivat erittäin hyvin omaan lukumakuuni ja loppuvuodesta kohdissa alkoi olla kunnolla tunkua ja piti tarkkaan katsoa, minkä kirjan jättää mitäkin kohtaa täyttämään. Nähtäväksi jää, mitkä kohdat muodostuvat vuoden mittaan niiksi haasteellisimmiksi, vai käykö kuten epäilen, itse asettamani blogihaaste tulee tuottamaan enemmän vaivaa.

Tavoitteena on kerran viikossa päivittää viikon aikana koetut kirjat tänne. Koska vietin alkuvuoden kokeillen, onko minusta kokoamaan ajatukseni kirjoista, joita kuuntelen ja luen, tulee heti kahden viikon rysäys päivityksiä.

Toivon, että seuraani liittyy muitakin! Suositelkaa ihmeessä kirjoja, toivottavasti minäkin onnistun herättämään mielenkiintoa lukemiani kirjoja kohtaan. Nautitaan yhdessä Helmet 2022 -lukuhaasteesta!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s