Nina George – Uniin eksyneet

Etsin kirjaa kuunneltavakseni muutaman elämänkerrallisen, raskaan kirjan jälkeen. Mielessäni oli selkeänä, että haluan lukea tarinan – kirjan, jossa on henkilö, johon ehdin kunnolla kiintyä, janoan saada kuulla lisää ja solahdan tarinaan sisään. Mieleen nousi jostain syystä myös toive, että haluaisin päähenkilön olevan mies. Melko usein luettavaksi ja kuunneltavaksi tulee valittua naishahmojen tarinoita ja naiskirjailijoita. Tällä kertaa sukupuoli täyttyi vain kirjailijan osalta! 

Selailin Bookbeatissa lukemiani ja pitämiäni kirjoja. Ilokseni huomasin, että minulla oli vielä yksi Nina Georgen kirja kokematta. Kirja vaikutti juuri oikealta valinnalta tämänhetkisiin kriteereihini. Nina Georgen aiemmat kirjat Pieni bistro Bretagnessa ja Pieni kirjapuoti Pariisissa ovat olleet minulle mieluisimpia hieman ”kevyempiä” kirjoja. Molemmat ovat saaneet minulta viisi sädehtivää tähteä Bookbeatissa.  

Tälläkin kertaa George täytti odotukseni. Sain kirjasta juuri niitä asioita, joita tähän hetkeen toivoin. Pääsin tarinaan sisään, koko kirjan ajan olin koukussa ja sain jopa kolme hahmoa, joihin pääsin kiintymään. Kirjan yksi päähenkilö on Sam, nerokas nuori poika. Hänen isänsä joutuu kirjan alkumetreillä onnettomuuteen ja vaipuu koomaan, hänen koomanaikaista sisäistä kamppailuaan seurataan valloittavalla tavalla. Kolmas hahmo on Eddie, nainen, joka on ollut osa Samin isän, Henrin elämää, ja päätyy siihen nyt onnettomuuden myötä takaisin.

Kuten aiemmissakin Georgen kirjoissa, tässäkin käsitellään raskaita aiheita, mutta tehdään se lämpimällä tavalla. Kun on itsekin kohdannut elämässään monenlaisia vastoinkäymisiä (eikös meistä kaikki?), ovat nämä kirjat kaikissa hankalissa käänteissään silti lohdullisia ja toiveikkaita. George itse sanoo jälkisanoissa:
Uniin eksyneet päättää osaltani kuolevaisuusteeman. Minulla oli tarve kirjoittaa pelosta ja katoavaisuudestamme ja myös esittää elämän ja kuoleman raja tässä romaanissa eräänlaisena satumaisena paikkana, joka on täynnä rinnakkaisia todellisuuksia, paikkana ’kaikkien maailmojen, taivaan ja maan välissä’. Kukaan meistä ei tiedä, onko se todella olemassa vai syntyykö se vain ajatuksistamme, toiveistamme ja peloistamme. Vasta nyt tunnen olevani sisäisesti vapaa ja yli neljänkymmenen vuoden ikäisenä tarpeeksi ’elänyt’, jotta voin omistautua seuraavalle teemalleni: elämälle.”

Enkä minä malta odottaa, mitä tällä yhdellä lempikirjailijoistani on sanottavaa elämästä.

Päällimmäisenä Uniin eksyneistä jäi tunne siitä, että koskaan ei saisi laiminlyödä omia tunteitaan ja haaveitaan. On niin paljon pelkoja, epävarmuutta ja kaikkia lukuisia negatiivisia tunteita, jotka pitävät meitä aloillaan. Mikä estää tavoittelemasta unelmia paremmin kuin pelko epäonnistumisesta? Mikä estää tehokkaammin kertomasta tunteitaan kuin pelko torjutuksi tulemisesta? Ja lopulta vuosien jälkeen niillä asioilla ei ole mitään väliä, jos vaakakupissa on omien unelmien tavoittaminen.

Kun kokonainen elämä on takana, mitä silloin tulee muistettua ja mitä kaduttua? Haluaisin itse ainakin elää elämän, jonka jälkeen läheiseni muistaisivat minut hyvällä ja olisin tuonut heidän elämäänsä iloa. Juuri tällä hetkellä harjoittelussa on, kuinka tavoitan sen laiminlyömättä kuitenkaan itseäni. Aina se ei ole helppoa, mutta luotan siihen, että kultainen keskitie tämän elämän aikana löytyy: opin olemaan lämmin ja turvallinen täti, sisko, tytär ja ystävä, mutta myös pitämään kiinni omista rajoistani ja unelmistani ilman, että niistä täytyy aina päästää irti muiden odotukset täyttääkseni.

Nina George on taikuri. Pidän todella hänen kirjoistaan. Olen kuunnellut kaikki kolme hänen kirjaansa, ja seuraavaksi taidan tarttua samaisiin teoksiin ihan luettavassa muodossa. Kirjojen kuunteleminen on minulle sopiva tapa, mutta jotkin kirjat ovat niin kauniisti kirjoitettuja, että tulee tarve päästä nauttimaan niistä myös lukien.


Nina George – Uniin eksyneet 🎧
Alkuperäisteos: Das Traumbuch
Suomentaja: Sanna van Leeuwen
Bazar, 2019
Lukija: Satu Paavola

✨✨✨✨✨

Sopii haastekohtiin (omien kriteerieni mukaan, joidenkin mielestä näitä
olisi varmasti enemmän, joidenkin mielestä vähemmän):

19. Kirjassa on vähintään kolme eri kertojaa
28. Kirjan päähenkilö on alaikäinen


One thought on “Nina George – Uniin eksyneet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s