Beth O’Leary – Törmäyskurssi

Toisinaan tarvitsee hieman kevyempää luettavaa. Tällä kertaa kuunneltavaksi valikoitui tutun kirjailijan Beth O’Learyn Törmäyskurssi, jonka päähenkilönä on Addie. Hän on lähdössä siskonsa kanssa pitkään suunnitellulle reissulle autoillen kohti ystävän häitä. Kommellusten kautta heidän takapenkilleen kuitenkin päätyy Addien entinen poikaystävä parhaan ystävänsä kanssa sekä yksi häävieras, jolle he ovat luvanneet kyydin. Lopulta automatka on kuitenkin suunnitelmien vastaisesti täynnä lähinnä ikäviä sattumuksia, suuria tunteita ja kinastelua.

Beth O’Learyn kirjat ovat aiemmin olleet minulle mieluisia. Ne ovat olleet sellaista välipalakirjallisuutta raskaampien ajatusten väliin. Kevyisiin kirjoihin on kuitenkin saatu upotettua hieman vakavampiakin teemoja ja kevyitä ajatuksia taas on muotoiltu niin kauniisti, että ne pysäyttävät. O’Learyn Vaihtokauppa -kirja esimerkiksi pysäytti minut useamman kerran ja muutamia otteita minulla on kirjattuna ylös sen vuoksi, miten kauniisti ne on muotoiltu. 

Harmillisesti, odotuksistani huolimatta Törmäyskurssista en saanut samanlaista tunnetta. Raskaampia teemoja, kuten päihderiippuvaisuus ja lapsuuden käsittelemättömät asiat, oli kyllä upotettu kirjaan, mutta minulle ne jotenkin jäivät taustahälinäksi. Myönnettäköön, että pettymyksen määrään saattoi vaikuttaa se, että edellisenä kirjana olin juuri kuunnellut minut valloittaneen Uniin eksyneet Nina Georgelta. Sen kaunis kieli ja isot aiheet pehmeästi käsiteltynä olivat vielä mielessä, joten tämä kirja oli ehkä senkin vuoksi harmitus.

Kirjassa oli keskitytty minun makuuni aivan liikaa epätodelliseen viehätykseen. Nykyään pidän ihastumista todella hetkellisenä ja joskin voimallisena, en mitenkään todellisena tunteena. Alkukantainen vetovoima ei ole jotain, mille perustaa ja minun silmiini hahmot jäävät tarinassa keskenään täysin sille tasolle. Sivusta äänikirjaa kuullut heppu tuumasi jo alussa, että hänen korvaansa kuulostaa, että kirjailija on ollut kovassa puutteessa kirjaa kirjoittaessaan. Hän myöntää minun tietävän kirjoista enemmän ja olevansa jäävi tuomitsemaan, mutta ”kunhan sanon”. En sitä tietenkään ääneen myönnä, mutta tunteiden ja parisuhteen kuvaaminen kirjassa tosiaan jäi vähän teinimäiselle tasolle, mikä hankaloitti ainakin minun uppoamistani tarinaan.

Tuomas Kyrö on kirjoittanut Kirjoituskonevaras -kirjassaan: ”Kirjailija kirjoittaa lauseita ja ajatuksia, joita lukija ei tiedä tarvitsevansa, mutta joista tulee hänelle välttämättömiä. Ehkä pienen hetken ajaksi, ehkä loppuelämäksi.” Tämä on erittäin osuvasti sanottu. Vaikka kirjan aihe olisi kuinka kevyt ja huoleton tahansa, voi kirjailija saada osuvilla huomioillaan ja kauniilla sanavalinnoillaan ihmeitä aikaiseksi. Harmittaa, että tämä kirja ei näitä odotuksiani täyttänyt. 

Hyvä välipala kuitenkin, sai mieleni ainakin nollattua lasten vangitsemisten ja Pohjois-Koreasta pakenemisten välissä! 


Beth O’Leary – Törmäyskurssi 🎧
Alkuperäisteos: The Road Trip
Suomentaja: Taina Wallin
WSOY, 2022
Lukijat: Maija Lang, Anssi Niemi

 ✨✨✨ 

Sopii haastekohtiin (omien kriteerieni mukaan, joidenkin mielestä näitä
olisi varmasti enemmän, joidenkin mielestä vähemmän):

7. Kirja kertoo ystävyydestä
49. Kirja on julkaistu vuonna 2022


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s